Friday, October 29, 2010

Tiada Kekuatan Selain ALLAH

'"La haula Wa la Quwata Illa Billah Hil Aliyil 'Azim."

"Tiada Kekuatan dan Daya Melainkan dari Allah yang Maha Tinggi lagi Maha Mulia."

Berzikirlah selalu kerana ia adalah salah satu cara untuk kita menghubungkan diri kita dengan Allah, di samping itu, cara ini jugalah yang akan menjadikan hati manusia lembut. Sedangkan Saidina Umar (r.a.) memeluk islam dengan mendengar adiknya sendiri berzikir (membaca surah Taha), padahal sebelum ini, beliaulah seorang yang paling kuat menentang ajaran agama Islam yang dibawa oleh Rasulullah (S.A.W).

Walaupun hanya sebaris ayat, tetapi jika dihayati sedalam-dalamnya, ia akan memberikan kesan yang mendalam dalam kehidupan. Sesungguhnya manusia ini semuanya lemah. Tidak berkuasa. Dan yang berkuasa pun, apalah sangat kalau nak dibandingkan dengan kekuasaan Allah (s.w.t).

Malahan kuasa tersebut dikurniakan oleh Allah (s.w.t), bukan untuk kita kufur kepadaNya, tetapi untuk kita lebih mendekatkan diri kepada-Nya. Selemah-lemah manusia, tidak berdaya untuk berbuat apa-apa, kecuali dengan kehendak Allah semata-mata. Jika Allah tidak mahu ia berlaku, ia mustahil akan berlaku. Tetapi apabila Allah (s.w.t) menyebut 'Kun', maka 'Yakun' lah apa yang dikehendaki-Nya.

Oleh itu, apa-apa pun perbuatan yang kita lakukan ataupun hendak kita lakukan, mestilah bersandarkan konsep zikir ini. Malahan, ayat ini juga boleh menjadikan motivasi untuk kita mencapai kejayaan. Tetapi mestilah disertakan dengan usaha yang bersungguh. InsyaAllah, walaupun kita rasa mustahil akan berlaku, ia akan berlaku.

Jadikanlah zikir ini sebagai nyanyian mulut kita setiap hari, terutamanya dikala waktu kesusahan menimpa diri. Kerana apabila manusia terus-menerus mengingati Allah (s.w.t.) sewaktu dalam kesusahan, maka mereka tidak akan sekali-kali berputus asa kerana yakin atas apa yang Allah takdirkan.

Sama-samalah kita menggunakan zikir-zikir dan ayat-ayat al-Quran sebagai motivasi kita dalam kehidupan.
ALLAH... Kuakui tiada kekuatan lain yang Maha Dahsyat melainkan Engkau, tuhan pencipta alam ini... Kuakui juga bahawa setiap perkara yang Engkau jadikan ada hikmah yang tersirat dan sudah semestinya terbaik untuk penerimanya... Kuakui juga bahawa hanyalah Engkaulah tempat terbaik untukku sandarkan harapan bagi mendengar segala rintihan dan sebaik-baik tempat untukku mengadu...

Akan tetapi ya ALLAH, kuakui diri ini tidak mampu untuk menempuhi dugaan dan cabaran serta ujian yang ditimpakan kepada diri yang hina ini... Kuakui juga hati ini ini sangat lemah untuk menerimanya... Kuakui juga bahawa langkahku longlai dalam mengatur gerak seterusnya...

Haruskah?
Wajarkah?
Patutkah?

Bagi diri ini mempersoalkan kembali segala ketentuanMu?

Kenapa diriku???

Memang...
Memang hamba yang tak tahu untung...
Jadi, kumohon padaMu ya ALLAH... Kurayu... Ku harap... Kudamba, dengan serendah-rendahnya diri ini, ya ALLAH... Bimbinglah diri dalam meniti kehidupan yang mendatang. Tabahkan hatiku menghadapi segala qadha' dan qadarMu... Ampuni segala dosaku... Astaghfirullah...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

| A Caliph's Journey | Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal

Winking Line Smiley